15 Mart 2015 Pazar

Ormancı Türküsü - Belen Kahvesi Muğla

Belen Kahvesi Muğla’nın 23 kilometre uzağındaki Çaybükü Köyü’ndedir. Temmuz 1946'da Muğla'nın Gevenes Köyü'ndeki (günümüzdeki adı Çaybükü)Belen Kahvesi'nde vuku bulan gerçek bir olay üzerine Değirmenci Pisili Tahir Usta tarafından bestelenen ve zamanla ünü Türkiye geneline yayılan bir halk türküsüdür. Türkünün sebep olduğu ilgi nedeniyle Çaybükü köyündeki Belen Kahvesi 6 Nisan 2005’te restore edilmiş olup, ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Ormancı Türküsü’nün hikayesi: Köy ağasının oğlu Mustafa ile köy muhtarı Tevfik yakın arkadaşlardır ve sık sık köy kahvesinde dama oynarlar. Yine dama oynadıkları bir anda sarhoş bir şekilde yanlarına ormancı Mehmet gelir. Ormancı muhtardan birkaç gün önce köy yakınlarında çıkan yangının evrakını orman bölgeye götürmesi için köy bekçisini ister. Muhtarda bekçinin seçim evrakını ilçeye götüreceğini söyleyerek bekçiyi vermez. Bunun üzerine ormancı bir yumrukta dama tahtasını dağıtır ve çıkan arbede de ağanın oğlu Mustafa ormancının bıçağı ile hafif yaralanırken köy muhtarı Tevfik yanlışlıkla Ağanın oğlu ve en yakın arkadaşı Mehmet tarafından tabanca ile vurulur. O günün ulaşım şartları ile yaralılar hastaneye kaldırılır fakat muhtar Tevfik kurtarılamayarak ölür.
Ormancı bu olaydan sonra köyde barınamayacağını anlar ve Kavaklıdere’ye tayinini aldırır. Emekli olduktan sonra yerleştiği memleketi Marmaris’te ölür.

Ağanın oğlu istemeyerek de olsa adam öldürdüğü için 4 yıl hapis yatar. Çıktıktan sonra köyde yaşamak istemez ve Muğla’ya taşınır. 2005 yılında İzmir’de Ege Üniversitesi Hastanesinde ölür.
Köy muhtarı Tevfik öldüğünde geride üç çocuk ve 25 yaşında bir eş bırakır. Eşi bu acıya dayanamaz ve bir yıl sonra akli dengesini yitirir. Çocuklarından biri İzmir’e taşınmış ve diğer ikisi günümüzde de köyde yaşamaktaymış.
Türkü ise Mustafa’nın akrabası Kemancı Tahir Usta tarafından bestelenmiş ve köy düğünlerinde söylenir olmuş. Zamanla ünü hızla yayılan ve çok sevilen türküyü pek çok ünlü sanatçı da seslendirmiş.

Yolunuz düştüğünde bir saatinizi ayırıp ovaya karşı Belen Kahvesi’nde Türk kahvenizi içerken bu türküyü dinlemenizi tavsiye ederiz.
Belen Kahvesi’ni ziyaret ettikten sonra kahvede bulunan ziyaretçi defterine duygularınızı yazmayı ve bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmeyin.
Belen Kahvesi , Muğla – Yatağan karayolu üzerinde bulunan Bahçeyaka köyüne 5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder